Ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών εντόπισε οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ στο σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της Μάνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα λίθινα εργαλεία, η πλούσια πανίδα και τα ανθρώπινα οστά αντιστοιχούν σε διαφορετικές εποχές και χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών

Τα δέκα δόντια και το τμήμα κρανίου που ανακαλύφθηκε, προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση τη μορφολογία των οστών, και τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά, που παραπέμπουν σε διατροφή παρόμοια με εκείνη των μακρινών συγγενών του ανθρώπου.

Τα 14 οστά που ανακαλύφθηκαν, περιλαμβάνουν τμήματα ποδιών με ίχνη από δαγκώματα πάνω τους, ενώ τα δόντια, που μοιάζουν έντονα να προέρχονται από Νεάντερταλ, φέρουν πάνω τους σημάδια, τα οποία δείχνουν ότι οι παλαιολιθικοί εκείνοι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν τόσο κρεατοφάγοι όσο και φυτοφάγοι.

Όσο για τα εργαλεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνουν ξέστρα από πυρόλιθο, χαλαζία και κοχύλια, ενώ τα λίθινα εργαλεία έχουν σχήμα τυπικό των τεχνουργημάτων των Νεάντερταλ. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα προηγούμενης ανασκαφής γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς που είχε φέρει στο φως δόντι από Νεάντερταλ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πιο πιθανή διαδρομή εξάπλωσης στην Ευρώπη των πρώτων συγχρόνων ανθρώπων και των πιο πρώιμων ανθρωποειδών από την Αφρική μέσω της εγγύς Ανατολής», δήλωσε η Κατερίνα Χαρβάτη επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Human Evolution.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως ακόμα και στο απόγειο των παγετώνων, στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη επικρατούσε ένα ήπιο κλίμα, που επέτρεπε τη διαβίωση πολλών ζώων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου