Οι προβολείς των ελεγκτικών μηχανισμών εστιάζουν στους 1.500 φορολογουμένους οι οποίοι χρωστούν περισσότερα από ένα 1 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολικά 35 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οφειλές ακόμα και κάτω από 500 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο τις επερχόμενες νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση με την οποία χαμηλώνει από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο των βασικών οφειλών ανά φορολογούμενο, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους», ενεργοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για την είσπραξή τους. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης άρχισε να στέλνει «ραβασάκια».

Μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων

Στα ειδοποιητήρια, που άρχισαν να φεύγουν μαζικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με ηλεκτρονική ή «κλασική» μορφή και τα οποία αποτελούν την πρώτη όχληση των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, το ύφος είναι απολύτως «φιλικό». Ο οφειλέτης αρχικά ενημερώνεται ότι από τις 17 Δεκεμβρίου του 2012 έχει τη δυνατότητα να πληρώσει βεβαιωμένες και μη ρυθμισμένες οφειλές στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής, την οποία μπορεί να βρει στην υπηρεσία της ΓΓΠΣ «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Στο σημείο αυτό εξαντλούνται τα «καλά» νέα, διότι στην επόμενη παράγραφο έρχεται η ειδοποίηση για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής.

«Έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στις 21/3/2013 διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο «ραβασάκι» και ακολουθούν διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι, εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως αναφέρουν τα «Νέα».

Η παραπάνω επιστολή αποτελεί το πρώτο «χτύπημα» του Υπουργείου Οικονομικών. Οι αποδέκτες της θα πρέπει να αναμένουν μια δεύτερη ειδοποίηση σε περίπου έναν μήνα, σε πιο αυστηρό ύφος, με την οποία θα απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ στην τρίτη επιστολή οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, θα βρίσκονται προ των πυλών.

Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς χαμηλώνει από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο για τον χαρακτηρισμό υποθέσεων ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλές», η επιδίωξη της είσπραξης των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η επιδίωξη της είσπραξης για τις οφειλές γίνεται κατά προτεραιότητα, με συνδυασμένες και συμπληρωματικές ενέργειες, από τις επιλεγμένες από τον γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εισπράξιμες υποθέσεις που γνωστοποιούνται στην παραπάνω υπηρεσία με βάση την ετήσια στοχοθεσία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου